covercovercovercoverpresentatiednb

Hoe meer boeken, hoe meer vreugd

Vorige week presenteerde ik samen met fotograaf Astrid Zuidema en vormgeefster Tosca Lindeboom alweer mijn derde boek: De Hond in de pot. Ons boek moet ik zeggen, want dit was een gevalletje heel goede samenwerking, met beeld en vormgeving als grootste troef. Het ging allemaal reuze soepeltjes. Kat in het bakkie, geen centje pijn, enzovoorts.

Het eerste exemplaar overhandigden we aan Aafke Romeijn, singer songwriter die in het Nederlands zingt. Tot voor kort gaf ze ook Nederlands op een middelbare school. Volgens haar komen er meer nieuwe Nederlandse spreekwoorden en uitdrukkingen bij dan er verdwijnen. “Ik hoorde op school ontzettend veel grappige nieuwe uitdrukkingen langskomen.” Ook in haar songteksten mag Romeijn graag gebruik maken van allerlei spreekwoorden en gezegden. “Meestal geef ik er een ongebruikelijke twist aan, dat werkt vervreemdend.”  Zelf telde ik in drie verschillende songs van Romeijn maar liefst vijf voorbeelden van dit soort naar eigen smaak omgebogen uitdrukkingen.

Dit spreekwoordenboek voor kinderen verscheen bij de onvolprezen uitgever van kinderboeken, Ploegsma.  Astrid Zuidema maakte de geweldige foto’s met als insteek: laten we die rare spreekwoorden en uitdrukkingen eens letterlijk uitbeelden. Tosca gaf het geheel een loeistrakke vormgeving.

Voor de inleiding interviewde ik Nicoline van der Sijs, hoogleraar Taalkucovernde en o.a. (mede)schrijfster van het etymologisch woordenboek en het Chronologisch woordenboek van het Nederlands. Het Nederlands kent duizenden spreekwoorden en gezegden; daarvan selecteerden wij er 50.cover

Voor meer info zie Boeken of de website van Ploegsma of Bol.com

presdnb